Friluftskläder

Är du nybörjare på det här med friluftsliv? Vill du tillbringa mer tid ute i naturen? Här kommer lite tips och råd när det gäller friluftskläder.

För det första: klä dig efter väder. Låt inte vädret eller årstiden hindra dig från naturupplevelser.

För det andra: strunta i mode och trender. Klä dig praktiskt och bry dig inte så mycket om vad som är trendigt just nu.

Läs mer på P4H

Att klä sig efter väder

Det är ju inte så trevligt att vara ute många timmar när det regnar och man inte har rätt kläder på sig. Det är heller inte kul att vara ute på vintern och frysa för att man inte är tillräckligt varmt klädd.

När man är nybörjare på att vara ute större delen av dagen är det lätt att strunta i utflykten eller vandringen om vädret ser ut att bli dåligt. Men om du tänkt till i förväg och skaffat de friluftskläder som behövs behöver du inte avstå även om vädret inte blir toppen.

Det du behöver för att klara både regniga och kalla dagar är följande:

  • Friluftsjacka av skaltyp som gärna får vara vattentät (då behöver du inte separat regnjacka)
  • Friluftsbyxor som är vattenavvisande (då klarar du lättare regn utan regnbyxor)
  • Underställ – helst ett i syntet eller bambu och ett i merinoull
  • Bra strumpor – gärna i ull
  • Fleecetröja
  • Bra kängor

När man ska leva utomhusliv under kalla dagar så får man klä sig enligt lager-på-lager principen. Dvs att du har flera lager av kläder och reglerar kroppstemperaturen genom att ta av eller på ett extra lager. Med en skaljacka så har du en jacka du kan använda året runt. Beroende på temperatur väljer du hur många lager du ska ha under. Tänk bara på att jackan måste vara så pass rymlig att du får plats med fleecetröjan under.