Att hitta rätt BH-storlek

Om du har en normal byst 75B – 85C är det inga problem att hitta en BH som passar. Då kan du shoppa BH på närmsta varuhus. Men om man som jag, är extremt smal runt livet men har en ganska stor byst så blir det svårare. Jag behöver 65D och det är inget jag hittar så lätt.

Men kolla in den här shoppen, de har BH i olika storlekar, från 65-110 och i nästan alla kupstorlekar. Det kallar jag brett sortiment.

BH-storlekar

Vet du egentligen hur BH-storlekarna är uppbyggda. Många har inte en aning och köper samma som tidigare utan att egentligen veta vilken storlek de har.

Det första måttet är antal cm runt kroppen precis under bysten. Är du där 78 cm så ska du ha storlek 80. Varje storlek innefattar ett spann på 5 cm, som du kan reglera med spännet där bak. Storlek 70 är för dig som är 68-72 cm runtom, storlek 80 är för dig med måtten 78-82.

Sen är det kupstorleken: A, B, C, D osv. Det finns ända upp till G-kupa. Här mäter du hur många cm det är runt kroppen där bysten är som störst. En A-kupa i storlek 70 är för dig som är 82-84 cm runt bysten. En A-kupa i storlek 100 är för dig som har 112-114 cm runt bysten.

Många väljer fel storlek

Ofta kollar man på någon av sina gamla BH-ar och köper samma storlek igen. Men med tiden blir den gamla BH:n uttänjd och har inte alls samma mått som den hade när den var ny. Ta ett nytt mått när du ska köpa ny BH, för du kan ju ha blivit större eller mindre. Har du BH-ar från olika inköp kan du också ha BH i olika storlekar.

Det vanligaste felet är att man köper en för liten kupa. Med lagom kupstorlek ska hela bröstet få plats i kupan. Putar bysten ut över kanten är kupan för liten. Om kupan däremot inte fylls ut eller veckar sig så har du för stor kupa. Ryggbandet ska sitta stramt runt kroppen men får inte heller klämma åt för mycket.

Om du känner att BH:n, trots rätt mått, inte sitter bra så får du prova dig fram lite. Eftersom alla kvinnor har olika form på brösten och de dessutom sitter olika på kroppen så kan man inte helt förlita sig på måttabeller.